NLP (Neuro Linguistic Programming) İlkeleri’ni benimsediyseniz şimdi sizlere NLP’nin 4 temel direğini oluşturan ana konulardan bahsedeceğim.
Nasıl ki bir futbol takımının iskeletini oluşturan belli pozisyonlardaki oyuncuları vardır işte bu 4 ana konu da NLP’nin iskeletidir diyebiliriz.
Bu konuları okuduğunuzda aslında NLP’nin teknikleri ile sizlere hangi farkındalıkları kazandırmak istediğini ve sizi en iyi versiyonunuza nasıl ulaştırmak istediğini daha iyi anlayacaksınız. Hazırsanız başlayalım!

NLP’nin İskeleti (4 Temel Direği):
1- İletişim ve Uyum:
NLP’nin iskeletini oluşturan ilk konu insanların kendileriyle ve başkalarıyla ahenkli ve yüksek kaliteli ilişki ve uyumdur.
İlk olarak iç uyumumuzla başlarsak fiziksel, zihinsel ve ruhsal iç uyumlarımız olarak tanımlanan durumlarda kendimizle ahenkli ve uyumlu iletişimde olduğumuzda fiziksel olarak erişebileceğimiz sağlık, zihinsel olarak erişebileceğimiz mutluluk ve huzur ve ruhsal olarak erişebileceğimiz daha büyük bir amaca veya bütüne hizmet etme veya ait olma hissine kavuşuruz.
Zayıflamak istediğini söyleyip bir türlü zayıflayamıyorum diyenleri, hiçbir şey yapamıyorum çok mutsuzum diyenleri, istediğim çok şey var ama bir türlü harekete geçemiyorum ve üzerimde yılgınlık var diyenleri veya iki karar arasında sıkışıp kalanları çokça görmüş veya kendiniz bizzat bu durumları yaşamışsınızdır.
Bu verdiğim örneklerdeki iletişim tarzı hayal ettiğinizde bile içinizi kararttı öyle değil mi?
İşte insanlar bu durumdayken sadece kendilerini değil etrafındakileri de huzursuz eder veya enerjilerini düşürürler. Başkalarıyla iletişim de ise dikkatle bakarsanız birbiriyle iyi iletişimde olan insanların beden dilinin, ses tonlarının hatta kelime kalıplarının dahi aynı ahenkle devam ettiğini görürsünüz.
İşte NLP kendinizle ve diğer insanlarla kuracağınız doğru ve ahenkli iletişimin yani gerçek uyumu sağlamanın insanın hedeflerini elde etmesi ve kendini gerçekleştirmesi için en önemli etken olarak görür.
2- Ne istediğini bilmek:
İkinci konu kişisel gelişim dünyasında sıkça kullanılan ve bilinen “Ne İstediğini Bil!” argümanıdır.
Gerçekten ne istediğinizi bilmeden hedefinize ulaşıp ulaşmadığınızı bilemeyecek ve hiçbir zaman başardığınız ve yeterli olduğunuz hissini elde edemeyeceksiniz.
Bu yüzden iki karar arasında mı kalıyorsunuz, kendinize “ne istiyorum?” diye sorun, ne istediğiniz sizi tam olarak tatmin etmediyse “bu istediğimi neden istiyorum?” diye sorun ve gerçek cevabı bulacaksınız. Cevaplarınızda net olun.
Veya başkasına bu konuda yardım ediyorsanız “sorun ne?” diye sormayın veya kendi sorununu ve nasıl karar vermesi gerektiğini bilmediğini söylediğinde gerçekten ne yapmak istediğini sorun.
Bu şekilde kendimizle veya yardım ettiğiniz kişi kendisiyle daha uyumlu iletişime geçecek ve istediğinizi bilip eyleme geçme noktasında olacaksınız.
NLP gerçekten başardığınızı ve kendinizle uyum içerisinde olduğunuzu bilmeniz için gerçekten ne istediğinizi bilmeniz gerektiğini anlatır.
3- Duyusal Keskinlik:
Üçüncü konu duyularımızı kullanmak, hedefimiz doğrultusunda yaptığımız eylemlerde veya kurduğumuz iletişimde kendimizdeki ve karşımızdakilerin durumlarını görmek, işitmek ve hissetmekle ilgilidir.
Hedeflerimiz doğrultusunda çalışırken doğru yolda olup olmadığımızı, o işi yaptığımızdaki hislerimizin veya iç sesimizin durumunun farkına vardığımızda daha iyi anlarız ve bunun için duyusal keskinliğe ihtiyacımız vardır.
İnsanlarla iletişim kurarken utanma veya öfkelenme gibi hislerimizde saçımızla oynama, yüzümüzün kızarması veya gözbebeklerimizin büyümesi gibi vücudumuzun verdiği tepkilerin farkında olarak bu tepkileri değiştirme ve daha iyi bir iletişim kurmada da duyusal keskinliğe ihtiyacımız vardır.
Veya karşımızdaki insanın tepkilerine dikkat ederek neler hissettiğini anlayıp daha ahenkli iletişimde olmak için yine duyusal keskinliğe ihtiyacımız vardır.
NLP hedeflerimize giden yolda olup olmadığımızı bilmemiz ve kendimizle ve başkalarıyla ahenkli iletişim kurmamız için duyusal keskinliğe sahip olmamız gerektiğini söyler.
4- Davranış Esnekliği:
İskeleti oluşturan son konu da davranış esnekliğidir.
NLP İlkeleri yazımızda ilkelerden birinin “ne kadar çok seçeneğimiz varsa esnekliğimizin o kadar artacağı” olduğunu yazmıştım. Bu konu hedefimizi elde edene kadar seçeneklerimizi ve yaptıklarımızı değiştirmekle ilgilidir.
Bu kulağa çoğu zaman kolay gelir ancak birçoğumuz farklı şeyler denemek yerine aynı şeyleri yapmakta ısrar ederiz ve farklı sonuçlar bekleriz.
Bu sadece hedeflerimize ulaşırken yaptığımız eylemlerde değil diğer insanlarla iletişimde de geçerlidir.
Albert Einstein’ın meşhur sözünü hepiniz bilirsiniz:
Aynı şeyi tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemek deliliktir.
İşte NLP bize hedeflerimize ulaşma şansımızı artırmak için duyusal keskinliğimizle veya yaptığımız eylemlerde elde ettiğimiz sonuçlarla hedefimizi gerçekleştirmek için doğru yolda olup olmadığımızı anlayıp, eylemlerimizde küçük veya büyük değişiklikler yaparak farklı şeyler deneyerek seçeneklerimizi artırmamız gerektiğini söyler.
NLP’nin iskeletini oluşturan bu konuları ayrıca tek tek ele alarak detaylarına inip neler yapabileceğinizi ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini de anlatacağım.
Bu konuları detaylı inceleyip beraber uyguladığımızda kendinizde olan farkları çok çabuk görecek ve hissedeceksiniz.
Yine şimdi yazıyı okumayı bitirmeden tüm bu konuları kendi zihin harita süzgecinizden geçirmenizi, tüm benliğinizle içselleştirmenizi ve kendinizde oluşan farkındalığı hissetmenizi istiyorum.
Enerji dolun! Kendinize inanın! Tutkuyla yaşayın!
Kendinize çok iyi bakın!
Leave A Reply