Neuro Linguistic Programming (NLP) bize hayatımızı değiştirmek, yeni alışkanlıklar edinmek, daha verimli iletişim kurmak, fobilerimizden kurtulmak, ne istediğimizi bilmek, kendimize yeni seçenekler oluşturmak vb. için birçok teknik sunar.
Bu yazımda NLP’nin temel tekniklerinden ve ne için kullanıldıklarından bahsedip kendiniz için kullanmak istediğiniz tekniği kolayca seçebilmenizi sağlayamaya çalışacağım.
Şimdi tüm dikkat dağıtıcı unsurları elediysek odağımız net bir şekilde başlayalım!

NLP’nin Temel Teknikleri:
1- Zihinsel Prova (İmgeleme Eğitimi):
NLP’nin en çok kullanılan ve en kolay tekniklerinden biri olan zihinsel prova tekniğini; kendinize olan güveni geliştirmek ve pekiştirmek ve kesinlik hissi kazanmak için ister bir yatırımcıya ürününüzün sunumunu yapmadan önce, ister youtube kanalınız için ilk videonuzu çekmeden önce, isterseniz önemli bir dersin sınavına girmeden veya bir gösterinize başlamadan önce yapabilirsiniz.
Bu teknikte önemli olan yapmak istediğiniz eylemi zihninizde, başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğinizi en canlı haliyle imgelemeniz yani hayal etmenizdir.
Zihninizde, başarılı bir şekilde yaptığınız eylemi oluşturduğunuz sahnede, görüntüler çok canlı ve renkleri belirgin olmalı ve eylemi başarırken ki enerjiyi ve kararlılığı hissetmelisiniz.
Eylemi yaparken beden diliniz nasıl?
Duruşunuzu ve mimiklerinizi hayal edin.
Omuzlarınız ve başınız dik duruşunuz kararlı.
Peki istediğiniz şeyi yaptığınızda neler hissediyorsunuz?
Daha mı tutkulusunuz yoksa daha mı heyecanlı?
Her detayı zihninizde canlandırın.
2- Çapa Atma:
Çapa atma tekniği, duygusal bir durumla fiziksel bir tetikleyici arasında bağ kurmakla ilgilidir.
Köpeklerden örnek verecek olursak, köpeğinizi eğitmek için her bir şeyi attığınızda ve köpeğiniz yakalayıp getirdiğinde bir köpek krakeri verirseniz krakerle bu eylemi çapalamış olursunuz.
Yani köpeğiniz bir şeyi yakalayıp getirdiğinde sizden kraker alacağını bilecektir.
Bu örnek biraz garip olsa da insanlar için de bu teknik kişinin istediği bir duygu durumuna girebilmesi için fiziksel bir tetikleyiciye çapa atması şeklinde oluşabilir.
Bunun için öncelikle bir işi başardığınız zamanki özgüveninizi ve kararlılığınızı düşünün.
Zihninizde tüm görüntüleri ve sesleri canlandırın ve oluşturduğu tüm duyguları hissedin.
En yoğun hissetme durumunda örneğin baş parmağınızla işaret parmağınızı birbirine bastırın.
Bu işlemi birkaç defa yaptıktan sonra artık baş parmağınızla işaret parmağınızı birbirine bastırdığınızda aynı özgüvenli ve kararlı duyguları hissedeceksiniz.
3- NLP Swish:
Bu teknik kendinizde gördüğünüz olumsuz bir davranışı olumluya çevirebilmek için kullanılan en önemli tekniktir.
Bu teknik için “Zihinsel Prova” tekniğine göre biraz daha antrenman yapmanız gerekebilir ancak çok hızlı çözüm üreten etkili bir tekniktir.
Örnek olarak uzun süredir bırakmak istediğiniz alışkanlık olduğunu varsayalım.
Öncelikle o alışkanlığı yaparken ki görüntüyü zihninizde parlak ve canlı bir şekilde canlandırın.
Daha sonra o alışkanlığı bıraktığınızda değişen duruşunuzun ve artan özgüveninizin parlak ve canlı bir şekilde görüntüsünü ve etrafınızdakilerin alkışlarını ve güzel sözlerini içeren bir anı canlandırın.
Şimdi canlandırdığınız pozitif görüntüyü negatif görüntüyle yer değiştirerek pozitif görüntüyü öne getirin ve negatif görüntüyü olabildiğince küçültün ve silindiğini hayal edin.
Bu tekniği art arda uyguladığınızda bir süre sonra pozitif görüntü güçlenecek ve alışkanlığınızı bırakma eğilimi göstereceksiniz.
4- Aynalama:
Uyum konusunda sıkça konuşacağımız bu teknik karşıdaki kişiyle hızlı ve güvenilir iletişim kurmak için en çok kullanılan ve en etkili tekniktir.
İletişimde 7-38-55 kuralı vardır.
Bu kurala göre mesajınızın yalnızca %7’si kelimelerle iletilir.
Ses tonunuz %38 oranında katkıda bulunurken beden diliniz ise mesajınızın %55’ini iletir.
Etrafınızdaki uyumlu iletişimde olan insanları iyi inceleyin.
Özellikle beden dilleri ve ses tonları çok benzerdir.
Bu teknikte karşımızdaki kişilerle daha hızlı ve güvenilir iletişim kurmak için öncelikle beden dillerini aynalarız.
Sizinle konuşurken rahat bir pozisyonda oturuyorsa siz de aynı şekilde olun, eğer kolları bağlıysa sizin de kollarınız bağlı olsun.
Bununla beraber enerjisi yüksek bir ses tonuyla konuşuyorsa siz de ona aynı ses tonuyla eşlik edin.
Bu şekilde yapılan aynalamada karşınızdaki kişi iletişimde size daha açık olacak ve güvenecektir çünkü sizi de kendisi gibi görecektir.
5- Modelleme:
Hedeflerimize ulaşmamızı daha hızlı sağlayan en önemli teknik modellemedir.
“Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok.” sözünü hepiniz duymuş veya kullanmışsınızdır.
Bir hedefe ulaşmak için deneme yanılma yöntemiyle doğruyu bulmak uzun süreçler alabilir ve sonunda motivasyonumuz tamamen kaybolarak yetersizlik hissine kapılabiliriz.
Ancak etrafımızda bulunan ve istediğiniz tarz hedefleri başarmış insanların sizden farklı neler yaptığını, nasıl odaklandığını ve davranış kalıplarını öğrenir ve bunları modellerseniz sonuca da çok daha hızlı bir şekilde varırsınız.
Bu nedenle etrafınızda böyle insanlar varsa konuşmaktan ve izlemekten çekinmeyin, yoksa mentörlük almak veya koçluk gruplarına katılmak iyi fikir olabilir.
Eğer hiç durumunuz yok ise sosyal medya gibi bir nimeti kendiniz için kullanın ve sizin için modelleyebileceğiniz insanlar bularak onlarla iletişime geçmekten çekinmeyin.
Sadece sizin istediklerinizi yapmış olan insanların, tarihe adını yazdırmış insanların, ülke büyüklerinizin veya inandığınız dinin Peygamberinin hayatlarını okuyup modellemeniz bile hayatınızda inanılmaz ilerlemeler kaydetmenizi sağlar.
Unutmayın ne kadar çok modeliniz olursa seçeneğiniz de o kadar artar.
6- Yeniden Çerçeveleme:
Bu teknik olumsuz olarak görülen bir durum içindeki fırsatlara odaklanmayı ve ondaki algıyı değiştirmekle ilgilidir.
Hepimiz az veya çok ailemizle ilgili veya işimizle ilgili zorlu durumlarla karşılaşmışızdır.
Böyle durumlarda bu zorlu konularınızı bir arkadaşınıza hararetli bir şekilde anlattığınızı hayal edin.
O sorunun gözünüzde küçülmediğini aksine sorunla ilgili zihninizdeki görüntünün büyüdüğünü ve parlaklaştığını fark edeceksiniz.
İşte böyle durumlarda o probleminizdeki size hizmet edecek şeylere odaklanmalı veya sizi bu olumlu yanlara ve fırsatlara odaklayacak yani problemi yeniden çerçevelemenizi sağlayacak arkadaşlar edinmelisiniz.
Problemi yeniden çerçevelediğinizde duygularınızın ve ardından davranışlarınızın hızlıca değiştiğini fark edeceksiniz.
7- Büyülü Sözler:
Büyülü Sözler tekniği kişilerde olumlu inançları pekiştirmek ve tam bir güven durumu oluşturmak için kullanılır.
Burada sadece kullanılan kelimeler ve ses tonunuz değil aynı zamanda vücut dilinizde tam bir uyum içerisinde olmalıdır.
Tony Robbins’in seminerinde her kelimesini ayrı ayrı vurgulu ve beden dilimizin de oldukça heyecanlı ve kararlı şekilde eşlik ederek tekrar tekrar söylememiz için teşvik ettiği ve öğrettiği sözlerini ben de özellikle koşu yaparken benzer cümleler de ekleyerek sürekli kendime söylüyorum ve herkese de tavsiye ediyorum.
Her gün ve her şekilde daha da güçleniyorum
Her gün ve her şekilde daha da tutkulu oluyorum
8- NLP İletişim Teknikleri (Meta Model ve Milton Modeli):
NLP’de temel olarak söyleyeceğim son teknikte iletişim teknikleridir.
Burada asıl olarak Meta Model ve Milton Modeli kullanılır.
Meta Model iletişimde daha kesin anlamlar çıkarmayı ve kişinin dil kalıbını ve anlatımlarındaki gerçek niyetini anlamayı sağlar.
Örneğin bir kişi eşine “Beni anlamıyorsun!” dediğinde “Bunu da nerden çıkarıyorsun?” demek yerine “Meta Model” tekniğini kullanarak “Tam olarak hangi davranışım seni anlamadığımı hissettirdi?” diye sorarak eşinin anlatımındaki gerçek nedeni bulabilir ve çözümü kolaylaştırabilir.
Milton Modeli ise Meta Model’den farklı olarak kişileri transa sokmak için belirsiz ve metaforik bir dil kalıbı kullanır.
Reklam ve pazarlama sektöründe sıkça kullanılan bir dil kalıbıdır ve sözleri direk bilinçaltına yönlendirerek kişiler istenilen duygu durumuna sokulabilir.
Eğer işvereniniz size “Bu performansla çalışmaya devam edersen ne kadar ilerleyeceğinin farkındasın öyle değil mi?” dediğinde “Milton Modeli” tekniğini kullanıyordur.
Bende bu modeli birçok arkadaşımı “gaza getirmek” için çokça kullanıyorum bazen sadece eğlenmek için bile kullanıyorum😊
Ben de yazılarımı yazmadan önce özellikle “zihinsel prova” ve “çapalama” tekniklerini kullanıyorum ve böylelikle yazılarımı size aktarmak için daha heyecanlı ve istekli hissediyorum ve motivasyonumu üst seviyede tutuyorum😊
Neuro Linguistic Programming (NLP)’nin bu temel teknikleriyle beraber tüm tekniklerinin ayrı ayrı detaylarına inecek ve bunları kendi hedefleriniz doğrultusunda uygulamalı olarak nasıl kullanabileceğinizi de anlatacağım.
Bu teknikleri yapmak istedikleriniz için uyguladığınızda ne kadar hızlı değişiklikler olduğunu görünce çok şaşıracak ve hedeflerinize ulaşabilme inancınızın daha da arttığını hissedeceksiniz.
Enerji dolun! Kendinize inanın! Tutkuyla yaşayın!
Kendinize çok iyi bakın!
Leave A Reply